Så elcyklar du året om

Elcykel året om

Många tror att man måste ställa av sin elcykel under vintern, men det stämmer inte! Med rätt förberedelser går det faktiskt utmärkt att elcykla året om.

När den första snön och frosten kommer tänker många att det är säkrast att ställa in elcykeln för vintern. Men varför? Regn, kyla, snö och is behöver inte vara ett hinder för att svischa fram på gatorna. Om du bara förbereder dig kan du faktiskt elcykla hela året. En modern elcykel är relativt tålig för regn och kyla, men har du möjlighet att ta in batteriet vintertid så är detta en stor fördel.

Dels får du bättre prestanda när du cyklar med ett rumstempererat batteri och dels förlänger du livslängden genom att inte förvara det utomhus. Så om du elcykelpendlar till jobbet vinner du mycket på att ta in batteriet under dagen. Har du möjlighet att ladda det under tiden är det förstås ännu bättre. Då är det fulladdat när du ska elcykla hemåt och du slipper kanske tänka på att ladda det tills nästa dag.

Finns det dubbdäck för elcyklar?

Svar ja. Och de är riktigt bra! Genom att byta till bra dubbdäck får du bättre grepp på både snö, is och frostig asfalt. Många tror att man inte kan köra med dubbdäck på barmark, men det är fel. Man kan köra med dubbdäck på torr asfalt så du behöver inte byta däck så fort snön försvinner tillfälligt. Vill du inte köra med dubbade däck kan det vara klokt att välja några cykeldäck med grövre mönster så att du får bra grepp om det är halt.

Skötsel av elcykeln viktig

Tänk på att hålla elcykeln ren och tvätta den gärna inomhus om du har möjlighet. Vägsalt fräter nämligen på lack och aluminiumdelar och det är synd om din elcykel åldras i förtid. Eftersom batteriets prestanda försämras när det är kallt ute är det klokt att ladda det inomhus. Om du nyss har elcyklat ute i minusgrader är det klokt att låta batteriet bli rumstempererat innan du börjar ladda det. På så sätt skonar du det från påfrestningar och det både laddar bättre och håller längre.

Rätt utrustning för vinterelcykling

Om du ska elcykla när det regnar och blåser är det förmodligen självklart att du behöver ett bra regnställ. Om du elcykelpendlar till jobbet kanske du dessutom vill investera i en vattentät ryggsäck, så att du kan ha klädombyte där om du skulle behöva. Vintertid är det extra noga med kläder och förberedelser. Eftersom du färdas ganska snabbt på en elcykel blir den faktiska kylan starkare än vad utomhustermometern visar.

Därför är det mycket viktigt att ta på sig ordentligt med kläder. Gärna långkalsonger under byxorna (om du inte har termobyxor), varm jacka, varma handskar och mössa under elcykelhjälmen. Vira gärna en halsduk runt munnen eller använd en skidhuva med hål för ögonen. Genom att använda cykelglasögon minskar du vinddraget i ögonen. Det kan tyckas vara överkurs, men om det är flera minusgrader ute är det risk att du förfryser dig annars.

No comments yet.

Lämna ett svar