Elcykel vs moped

moped eller elcykel

En moped är det smidiga, snabba sättet att ta sig fram även i tät trafik. Men kanske är elcykeln ett ännu bättre färdmedel?

Funderar du på att skaffa moped för att ta dig till och från jobbet, eller som hobby? Tänk om. Nu är elcykeln här och den ställer allt på ända. Med en elcykel har du bra räckvidd, kan färdas snabbt och du får minimalt med besvär. Till skillnad från en tung moped kan du faktiskt bära ner en elcykel i källaren för förvaring. Förvaring inomhus är att rekommendera, eftersom din nya favoritkompis är attraktiv även i andras ögon.

Cykla snabbt och säkert

Med en elcykel kan du ta dig snabbt till jobbet, dagis eller butiken. Eller ner på stan om du har något ärende. På vägen kan du passa på att studera de långa bilköerna på vägen och se hur alla stressar, medan du själv seglar fram i lugn och ro – men ändå med vindens hastighet där körbanan tillåter. En elcykel ger dig alla fördelar med en vanlig cykel och den största är att du slipper trampa – eller nästan i alla fall.

Cykling på elcykel kräver nämligen ingen ansträngning alls – om du inte själv vill. Du kan välja vilket motstånd du vill ha, eller med andra ord vilken grad av hjälp eller assistans du anser dig behöva från elmotorn. Cykeln anpassar sedan motorkraften själv, så att du får precis den hjälp du behöver även i varierad terräng. Med en moped får du visserligen också fart från en motor, men du har också en större maskin som du måste hålla koll på.

Lagar och regler för moped

En EU-moped (moped klass I) kräver dessutom körkort vilket kostar både tid, engagemang och pengar. Moped klass II är en så kallad 30-moped som tillverkats innan år 2003. För att få köra en sådan moped krävs att du har förarbevis, att du är 15 år, att du har gått utbildning hos godkänd utbildare och att du har gjort ett godkänt förarprov.

För elcykel med assistans finns ingen åldersgräns och det finns inte heller något krav på körkort. Men vissa restriktioner finns för elcyklar i denna kategori. Motorns nettoeffekt får vara högst 250 watt och maxhastigheten är 25 km/h. Om elcykeln överskrider dessa förutsättningar gäller alltså inte reglerna för elcykel utan fordonet klassas istället som moped.

Vad ska man välja?

För en elcykel med assistans gäller att om du är över 18 år så får du skjutsa 2 barn som är 6 år gamla eller yngre. Detta är en stor fördel om man vill skjutsa barn till dagis eller förskola och enkelheten i att man inte behöver körkort gör att du kan låna ut din cykel till vem du vill. Även om det inte finns krav på att använda hjälm är det något som rekommenderas varmt. En bra cykelhjälm kan vara en billig livförsäkring ifall olyckan skulle vara framme.

En elcykel är smidig och lätt att hantera, även om det är trångt på vägen eller gång- och cykelbanan. Dessutom är det lätt att parkera en elcykel och eftersom det knappt syns att den är utrustad med batteri och motor är det relativt säkert att lämna cykeln utomhus en stund. En moped är mer synlig och utmärker sig på en cykelparkering – vilket lätt kan göra den till ett mål för tjuven.  En elcykel är helt enkelt den nya mopeden – som alla kan köra och ha glädje av.

No comments yet.

Lämna ett svar